Over ons

Foto uit het stadsarchief van Amsterdam: Nam Kee Chinatown aan de Zeedijk in 1985

Over ons


Het eerste restaurant Nam Kee (“vriend Nam”) werd door Nam Chan in 1981 op de Amsterdamse Zeedijk geopend.

Het restaurant telde slechts 16 zitplaatsen. Nam Chan stond zelf in de keuken om authentieke Cantonese gerechten te bereiden, zonder deze ten prooi te laten vallen aan de ‘Hollandse smaak’. De eerste klanten waren dan ook vooral Chinezen die kwamen voor de oorspronkelijke Cantonese keuken.

In 1992 werd het tweede restaurant geopend aan de Geldersekade, tegenover de Waag op de Nieuwmarkt. Nam Kee Nieuwmarkt werd voorzien van een aantal grote ronde tafels, met traditionele draai plateaus. Nog altijd worden deze ronde tafels door veel grote Chinese families bezet om te genieten van de authentieke Cantonese keuken.

In 2010 werd het derde Nam Kee restaurant geopend aan het Marie Heinekenplein in Amsterdam. Nam Kee Heinekenplein is het grootste van de drie restaurants en is tevens het eerste Nam Kee restaurant dat buiten het centrum gevestigd is, namelijk in de Amsterdamse volksbuurt De Pijp.

Nam Kee is in de loop der jaren in Amsterdam en omstreken een bekende naam geworden. De bekendheid van Nam Kee werd verder vergroot toen in het jaar 2000 de roman van Kees van Beijnum verscheen getiteld ‘De Oesters van Nam Kee’. Landelijke bekendheid kreeg Nam Kee toen in 2002 het genoemde boek werd verfilmd en in alle grote nationale bioscopen werd gedraaid. In 2013 is Nam Kee uitgeroepen tot het beste Chinese restaurant van Nederland.

Dit alles is ook op internationaal niveau niet onopgemerkt voorbij gegaan. Nog altijd wordt Nam Kee door toonaangevende onafhankelijke internationale gidsen zoals de Lonely Planet en Time Out genoemd als het beste en bekendste Chinese restaurant in Nederland. In 2009 heeft Nam Kee een Time Out Amsterdam award in ontvangst genomen voor het “Beste Chinese restaurant in Amsterdam”. Bovendien wordt Nam Kee door The New York Times beschouwd als “een Amsterdams icoon”.